Израелски званичник у Египту о примирју с Хамасом

Извор: Викиновости


18. новембар 2012.
Тел Авив/ Израел (Beta-AP) - Један израелски изасланик разговарао је у недељу са египатским званичницима о примирју у Израелу и појасу Газе, док је Израел проширио палету својих циљева и напао више од десет домова припадника палестинског покрета Хамас и два дома палестинских новинара.

Седам цивила је убијено, укључујући петоро деце.

По доласку у међународни аеродром у Каиру, израелски званичник, чије име агенција АП не помиње, директно је отишао на разговоре са египатским званичницима.

Египат је водећа земља која улаже напоре за постизање примирја на Блиском истоку од када је Израел покренуо офензиву у среду са циљем да заустави ракетне нападе из појаса Газе. Међутим, Израел и покрет Хамас на власти у Гази далеко су од постизања примирја, оцењује АП.

Хамасов услов за примирје су да се у потпуности укине блокада границе Газе. Хамас тражи израелске гаранције да више неће гађати циљеве, односно лидере Хамаса у појасу Газе.

Израелске власти одбацују те услове и наводе да нису заинтересовани за примирје ако не добију чврсте гаранције да ће ракетени напади бити у потпуности окончани. Прошла примирја су трајала врло кратко.

Како израелска операција тече даље, Израел се налази на раскршћу да ли да покрене копнену операцију у Гази и зада још већи ударац Хамасу или да прихвати напоре Египта за постизање примирја.

„Израелска војска је спремна да значајно прошири своју операцију“, рекао је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху на седници владе.

Извор[уреди]