Пређи на садржај

Изложба разоткрива заблуду Мајанског пророчанства

Извор: Викиновости


29. септембар 2012.
Хјустон/ Тексас (Beta-AP) - У Музеју природних наука у Хјустону у петак је отворена изложба која разоткрива заблуде о Мајама и миту по коме је њихова култура предвиђала смак света за 21. децембар 2012.

Маја календар
Слика: Laslovarga.

Посетиоци могу да се прошетају замраченим ходницима у којима је изложена грнчарија, резбарије од жада и отисци са мајанских споменика, а сви изложени предмети су на неки начин повезани са сложеним мајанским календаром. Посетиоце би требало да наведе бар на једну помисао: да ће сунце изаћи 22. децембра.

„Календар је ту и он ће се наставити, тако да се нико не треба плашити онога што ће донети 21. децемар зато што ће бити и 22. децембра и, да, доћи ће и Божић“, рекао је у петак Дирк ван Туренхаут, кустос изложбе „Пророчанство Маја за 2012. постаје прошлост“.

Мајански календари су сложена, циклична одбројавања која су древном народу Средње Америке служила да прате најважније појаве - нарочито кише - и граде велике градове од којих су поједини имали и до 90.000 становника.

Изложба ће одвести посетиоце у прошлост далеку скоро 3.500 година. Пажљиво рестаурирани мурали приказаују слике из споменика у џунглама Бонампака у мексичкој држави Чијапас, попут оне на којој је приказано славље због проглашења новог владара.

Изложба показује како су се мајански календари у великој мери односили на свакодневне потребе друштва и рачунали оно што се данас зове данима, месецима и годинама.

Извор[уреди]