Избори за председника Русије

Извор: Викиновости


4. март 2012.
Москва/ Русија (Beta) - На председничким изборима у недељу у Русији такмичиће се пет кандидата, али се фаворитом сматра премијер Владимир Путин, који је на тој функцији већ био у два манадата од 2000. до 2008. године.

Изменама Устава и изборних закона 2008. године, председник се први пут бира на шест година, а укинут је минимални цензус излазности бирача да би се избори сматрали одржаним.

Победник је онај који у првом кругу добије више од 50 одсто гласова бирача изашлих на изборе, а у случцају да ниједан кандидат није добио толико број гласова, одржава се други круг.

На више од 95.000 бирачких места гласаће скоро 110 милиона бирача, од којих на територији Русије живи 108.137.000, а у иностранству 1.794.000.

Према подацима Централне изборне комисије, на основу одјавних листова који дају могућност гласања на другом изборном месту, гласаће 1.800.000 грађана. Такво гласање изазива сумњу опозиције да грађани могу гласати више пута на различитим бирачким местима.

Први пут су на скоро свим бирачким местима (91.000) установљене веб-камере, које би, по замисли иницијатора Владимира Путина, требало да обезбеде контролу поштовања изборног процеса.

Информација о догађајима на изборним местима моћи ће да се види са око 80.000 бирачких места, на сајту Webvybory2012.ru.

Изборе ће пратити рекордан број посматрача. Опозиција сматра да ће то обезбедити поштено гласање и пребројавање гласова.

Поред тога, изборима ће присуствовати око 700 међународних посматрача, од којих је 219 из Бироа за демократске институције ОЕБС-а из Парламентарне скупштине Савета Европе 37.

Сва бирачка места чуваће припадници полиције, а само у Москви на дежурству ће бити више од 40.000.

За 5. март прокремљовске организације и опозициони покрети најавили су митинге у Москви. Покрет „За поштене изборе“ добио је дозволу московских власти за одржавање протеста на Пушкиновом тргу.

Федерална служба обезбеђења (ФСО) упозорила је да на Црвеном тргу и на подручју Кремља неће дозволити никакве акције, и да ће их пресецати у складу за законом.

Извор[уреди]