Изабрани најбезбеднији аутомобили 2010. године

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу

Приватни амерички Осигуравајући институт за безбедност на путевима објавио је списак аутомобила које сматра најбезбеднијим међу моделима за идућу годину. Највиша признања добило је 19 модела путничких аутомобила и 8 луксузних џипова, а у врху списка нашли су се Форд, Субару и Фолксваген. Укупан списак ове године је краћи, јер је поменути институт увео још један тест за утврђивање безбедности аутомобила.


За оне који прате безбедност путничких возила, најновија листа садржи неколико изненађења. Америчка компанија Форд и њена јединица Волво добили су по шест признања, а Субару и Фолксваген по пет. Још један од добитника је Крајзлер.

"Крајзлер је ове године освојио пет награда," каже председник Осигуравајућег института, Ејдријан Лунд, додајући да је укупно 27 модела за 2010. добило највиша признања. Међу њима су и Хонда и Џи-ем. Али највећи произвођач возила - Тојота - није добио ни једно. "Одсуство Тојоте међу најбољима је изненађујуће. Прошле године су добили 11, а ове године ни једно признање," каже Ејдриан Лунд.

Један од разлога је то што је поред обавезних тестова на фронтални судар, бочни судар и ударац одпозад, ове године уведен и тест на превртање. Фолксваген се добро држао на том тесту, али су многи други подбацили.

"Многа возила нису ушла на листу због теста на превртање. Једноставно, кровови им нису довољно чврсти," каже Лунд.

Да би се нашла на листи, нова возила морају да имају електронску контролу стабилности која смањује опасност од проклизавања. Карл Брауер, уредник аутомобилског интернет сајта едмундс тачка ком, каже да је занимљиво је да су возила све безбеднија и да је купац добитник у томе.

С друге стране, тестови безбедности возила су све строжији, па се зато на списку најбезбеднијих ове године нашло само 27 модела, док је прошле године признања добило више од 90 аутомобила.

Bookmark-new.svg

Извор[уреди]