Ибеј гаси Скајп

Извор: Викиновости


4. август 2009.

Лондон/ Уједињено Краљевство (Би-Би-Си/Фокс њуз) Скајп, компанија за интернет телефонирање могла би да престане са пословањем уколико њен власник Ибеј не докаже на суду право на коришћење технологије која омогућува бесплатно телефонирање, укључујући и видео позиве, с рачунара на рачунар.

Како преноси Би-Би-Си и Фокс њуз милиони корисника Скајпа могли би да остану без једног од најкоришћенијег начина за интернет разговоре и међусобне видео позиве путем рачунара. До проблема је дошло када су се несугласице између Ибеја, садашњег власника и изворне компаније Џолтид нашле пред судом.

Софтверску апликацију Скајп патентирали су Швеђани Јанус Фрис и Никлас Зенстром, али су га 2005. продали за 2,6 милијарде долара продали Ибеју. Међутим технологија је и даље остала у власништву њихове компаније Џолтид.

Џолтид сада тврди да је Ибеј прекршио договор и жели да им ускрате право на коришћење софтвера, а случај би требало да се нађе пред лондонским судом следеће године.

У међувремену, Ибеј тврди да ради на развоју свог софтвера, али да ће, у случају да тај покушај не буде успешан, бити присиљен да затвори Скајп.

Извор[уреди]