Зума: АУ још неће признати лидере побуњеника у Либији

Извор: Викиновости


26. август 2011.
Адис Абеба-  (Beta-AP) - Афричка унија (АУ) још неће признати вође побуњеника као нову власт Либије, рекао је у петак јужноафрички председник Џејкоб Зума.

Зума је позвао на хитан прекид ватре и рекао да либијска престоница Триполи још није под пуном контролом побуњеника.

„Борбе још трају. То је реалност“, рекао је Зума који председава одбором АУ за Либију и додао да Унија не може још за либијски Прелазни национални савет рећи да је легитимна влада. Он је то рекао док су лидери Афичке уније у етиопској престоници разговарали шта предузети поводом Либије. Многе афричке државе имају дугогодишње односе с Моамером Гадафијем што отежава заузимање једногласног става Афричке уније о Либији.

Зума је рекао да АУ не искључује могућност да снаге лојалне Гадафију или које се боре против њега учествују у будућој либијској влади.

Уједињене нације су позвале афричке лидере да „охрабре ново вођство“ у Либији.

„Морамо помоћи новим вођама земље да успоставе делотворну, легитимну владу која ће представљати и говорити у име свих разлитичитих народа те земље“, рекао је лидерима АУ заменик генералног секретара УН Аша Росе Мигиро.

Шеф Прелазног националног савета Махмуд Џибрил затражио је од АУ признавање тог тела као нових либијских власти, као и хитно ослобађање замрзнутих либијских средстава.

Либијска опозиција поставља привремену владу у Триполију упркос томе што још трају уличне борбе. Побуњеници су, уз помоћ НАТО-а, преузели контролу над скоро целом земљом, а већ их је признао већи део земаља света.

Извор[уреди]