За пад авиона с хокејашима криви пилоти

Извор: Викиновости


2. новембар 2011.
Москва/ Русија (Beta) - За авионску несрећу код руског града Јарославља, у којој је почетком септембра погинуо цео хокејашки тим Локомотива, крив је људски фактор, односно пилоти, саопштила је у среду Међународна авио-комисија (МАК).

У удесу авиона ЈАК-42 погинуле су 44 особе, 37 путника и седам чланова посаде, док је један члан посаде преживео. Међу погинулима је било 11 странаца.

Комисија је саопштила да су пилоти грешком притискали педалу кочнице приликом полетања авиона, због чега летелица није била у могућности да се подигне.

„Експеримент је показао да је притискање кочница приликом убрзања могуће само ако нога пилота стоји неправилно. При том и само делимичан, лак притисак на кочницу пилот је могао да не примети“, казао је шеф техничке комисије МАК Алексеј Марозов на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, у метаболизму другог пилота пронађен је лек фенобарбитал, што значи да није смео да управља летелицом. Поред тога, други пилот је имао проблема и са умањеним рефлексом ногу од 2000. године, а од 2005. и руку.

Извор[уреди]