Захарченко: Општа мобилизација у Доњецку

Извор: Викиновости
Доњечка област
Слика: TUBSE.

2. фебруар 2015.
Доњецк-  (Beta-AFP) - Вођа сепратистичке републике Доњецку на истоку Украјине изјавио је у понедељак да се нада да ће наредних дана мобилисати 100.000 људи за борбе против украјинских снага с којима се борбе распламсавају.

„Општа мобилизација биће проглашена у 'Народној Републици Доњецку' за 10 дана, предвиђена је мобилизација до 100.000 људи“, рекао је Александар Захарченко, преноси званична сепаратистичка агенције ДАН.

На истоку Украјине где скоро десет месеци ратују украјинске снаге и проруски побуњеници, прошлог викенда су се борбе појачале и погинуло је 50 војника и цивила, а мировни преговори су у суботу пропали.

Пет украјинских војника и седам цивила убијено је на истоку Украјине у последња 24 часа, према подацима које су јавиле данас власти у Кијеву и локалне власти на истоку земље.

„Пет војника је убијено и 29 рањено у борбама око стратешког железничког центра“, рекао је портпарол украјинског Министарства одбране Владислав Селезњев.

Он је рекао да су борбе и даље најинтензивније око места Дебалцево које имају украјинске снаге, а сада је скоро потпуно опкољено проруским побуњеницима.

Градске власти у Доњецку, главном побуњеничком упоришту у региону на око 60 километара југозападно од Дебалцева, објавио је да је 15 цивила убијено у гранатирању током викенда. Јутрос се и даље чују експлозије у околини града.

Извор[уреди]