Завршена расправа о предлогу Скупштине Војводине

Извор: Викиновости22. новембар 2012.
Србија -  (Beta) - Скупштина Србије завршила је у четвртак увече расправу о допунама Закона о буџетском систему које је предложила Скупштина Војводине, а у петак ће почети расправу о државном буџету за 2013. годину.

Посланици владајуће коалиције и опозиционе Демократске странке Србије најавили су да неће подржати допуне Закона о буџетском систему, док су подршку том предлогу војвођанске скупштине најавили посланици опозиције из Демократске странке, Лиге социјалдемократа Војводине и Либерално демократске партије.

Влада Србије је предложила парламенту да не прихвати допуну Закона о буџетском систему, наводећи да укупни трансфер Војводини, али и остали део буџета покрајине, прати и кључне промене у фискалној политици.

Скупштина Војводине је у образложењу за допуну закона навела да се последњим изменама тог закона смањује обим буџета Војводине што је, како је оцењено, супротно Уставу који утврђује да буџет покрајине износи седам осто укупног државног буџета.

Председник Скупштине Војводине Иштван Паштор, који је посланицима образложио предложене допуне закона, рекао је да је проблем са финасирањем Покрајине настао усвајањем измена Закона о буџетском систему у септембру и да су због тога предложене допуне закона како би се гарантовало издвајање седам одсто републичког буџета за Војводину.

„Јављамо се са иницијативом јер желимо да мењамо закон који је усвојен у септембру и нисмо могли раније то да учинимо јер је крајем септембра направљена друга ситуација у односу на доживаљај уставне одредбе од седам одсто“, казао је Пастор.

Izvor[уреди]