Завалес: Младић више није кључно питање у односима Србије и САД

Извор: Викиновости22. јул 2009.

Вашингтон / САД (Глас Америке) „Не верујем да ће у будућности хапшење Ратка Младића бити кључно питање у односима Србије и САД“, каже за Глас Америке Џон Завалес, независни политички аналитичар, који се управо вратио из Београда. Завалес је говорио о политичкој сцени Србије и односима Вашингтона и Београда.

Завалес Завалес: „Мислим да главни изазови нису толико међународни односи Србије, колико унутрашња политичка ситуација у светлу поделе Српске радикалне странке и пада популарности Демократске странке Србије, што је створило нову и неизвесну политичку слику. Друго питање се односи на интеграцију Србије у Европску унију, о чему је већ постигнута принципијелна сагласност, мада би тај процес могао да се успори у зависности од будуће Владе Србије и сарадње са Хагом. Што се тиче Косова, томе се сада, чини ми се, придаје мања пажња због осећаја да Србија ту не може много да учини, осим што је препустила случај Међунродном суду правде и што дипломатски настоји да што мањи број земаља призна независност Приштине. Неки људу у Београду су ми чак рекли да оваква ситуација можда иде у прилог Београду, пошто више није одговоран за безбедност и економију покрајине, који су у надлежности КФОР-а и Еулекса. При том, Косово још није члан Уједињених нација, нити ће то ускоро постатити, а темпо признавања независности Косова је знатно смањен“.

Глас Америке Како процењујете кључна питања у односима Сједињених Држава и Србије и шта би могло да се учини да се они унапреде?

Завалес Био сам у Београду неколико недеља после потпредседника Џозефа Бајдена. То је била посета америчког званичника највишег ранга после 30-ак година. Он је јасно изразио жељу да се односи са Србијом унапреде и отвори ново поглавље, упркос принципијелним разликама у ставу према статусу Косова. Друго питање је сарадња са Хагом. Сада сам први пут имао осећај да и Вашингтон и Брисел верују да Србија чини све што је могуће да би ухапсила Ратка Младића, а хапшење Радована Караџића је потпомогло таквом утиску. Без обзира да ли ће Младић бити ухапшен или не, не верујем да ће у будућности то бити кључно питање у односима две земље. Нови амерички став према Балкану могао је да се уочи и у Бајденовим изјавама у Сарајеву, где се заложио за одбацивање прошлости и побољшање односа националних заједница. Сједињене Државе подржавају улазак Србије у Европску унију, исто као и Босне и Херцеговине и других регионалних држава. На основу свега овога, јасно се оцртавају барем две кључне компоненте политике Вашингтона у том региону: интеграција Балкана у Европску унију и веће поверење Вашингтона у способност Брисела да решава европске проблеме, због чега по свему судећи још није именован специјални амерички изасланик за Балкан.

Извор[уреди]