Пређи на садржај

Забрањено да грађани САД усвајају руску децу

Извор: Викиновости


19. децембар 2012.
Москва/ Русија (Beta) - Руска Државна дума је у среду у другом читању изгласала закон којим се држављанима САД забрањује да усвајају децу из Русије.

То је одговор на „закон Магнитског“ који је донео Конгрес САД, а у Русији се тумачи као антируски. За доношење руског закона је гласало 400 посланика Думе, против су била четири, а уздржана два.

Тим законом који ће, како се очекује, бити прихваћен у коначној верзији 21. децембра, забрањен је рад америчких организација које се баве усвајањем руске деце, на територији Русије. Тиме је оспорен билатерални споразум о усвајању деце, потписан у Вашингтону 2011. године.

Закон који је уздрмао руску јавност, па чак унео отворене несугласице у руско руководство, званично је предложио председник Думе Сергеј Наришкин из Јединствене Русије (ЈР).

Чланови ЈР и прокремаљске партије у својим изјавама нису скривали да је то одговор на „закон Магнитског“ којим је Конгрес увео санкције против више од 60 руских чиновника који су, по оцени Вашингтона, криви за смрт правника Сергеја Магнитског у руском затвору и кршење људских права у Русији.

Извор[уреди]