Пређи на садржај

Забрањене бурке у Француској

Извор: Викиновости


5. април 2011.
Париз/ Француска , (Beta-AP) - У Француској у понедељак, 11. априла, ступа на снагу закон о забрани ношења бурке на јавним местима чиме ће Француска постати друга европска земља, након Белгије, која је увела такву забрану.

Како у уторак подсећају француски медији, закон о „прикривању лица на јавном месту“ усвојен је 12. октобра и обухватиће жене које носе никаб или бурку, а има их, према поверљивом извештају министарства унутрашњих послова, око 2.000.

Муслиманска заједница у Француској броји око седам милиона људи.

Уочи ступања на снагу закона, француске власти су организовале једномесечну кампању под називом „Република не крије лице“, а министарство унутрашњих послова је издало упутство у којем су полицајци упозорени да не кажњавају жене које носе бурку у близини џамије.

Закон не обухвата само жене које носе мараме, већ и све оне који их на то приморавају, као и све оне чија идентификација није могућа због прикривања лица попут особа које носе на пример капуљаче. Неколико изузетака је предвиђено - ношење кациге током вожње мотора или због ризика посла, спортске активности, традиционални празници, уметничке манифестације.

Извор[уреди]