Жребање за председничке изборе 20. априла

Извор: Викиновости


7. април 2012.
Београд/ Србија (Бета) - Жребање којим ће бити утврђен редни број кандидата за председника Србије на изборној листи биће обављено 20. априла у 19.15 у Скупштини Србије, одлучено је у суботу на седници Републичке изборне комисије (РИК).

Жреб се обавља тако што се из једног бубња извлачи кугла у којој је лист са уписаним именом и презименом кандидата за председника Србије и називом предлагача, а непосредно после тога се извлачи из другог бубња кугла у којој је лист са уписаним редним бројем који ће тај кандидат имати на листи.

Жреб је јаван и спроводи га РИК у присуству представника предлагача кандидата.

Листа кандидата мора бити утврђена најкасније до поноћи 20. априла, а објављена у „Службеном гласнику“ најкасније 21. априла до поноћи.

Резултати гласања на бирачком месту морају бити утврђени и изборни материјал достављен РИК-у најкасније до 7. маја у 14.00, а утврђивање коначних резултата избора у РИК-у мора бити завршено најкасније 10. маја у 20.00 часова.

Кандидатуру за председника Србије до сад су РИК-у поднели лидер Демократске странке Борис Тадић и лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић.

Потписи за председничку кандидатуру могу се РИК-у достављати до 15. априла у поноћ.

Извор[уреди]