Пређи на садржај

Живот на Марсу могућ

Извор: Викиновости


28. јун 2008.
Вашингтон/ САД Научници америчке свемирске агенције НАСА кажу да узорак тла анализиран у аутоматској лабораторији Феникс показују да би живот на Марсу могао да опстане.

По свемуи судећи, научници НАСЕ пронашли су најзад оно што су очекивали када су истраживачку сонду Феникс послали на црвену планету. Када је узорак тла, прикупљен пре две недеље роботизованом "кашиком," загрејан у минијатурној лабораторији Феникса на више од 530 степени целзијуса, ослобођена је водена пара. Сем Кованис је истраживач са Универзитета државе Аризоне и главни хемичар у пројекту Феникс.

"Ово је прва влажна хемијска анализа узорка тла са Марса и било које друге планете поред земље. Запањени смо добијеним резултатима." На изненађење научника, показало се да киселост тла није тако висока да у њему не би могао да опстане живот. У ствари, каже Кованис, изгледа да тло садржи довољно минерала за раст биљака са земље.

"У суштини, изгледа да смо открили хранљиве састојке који би могли да подржавају живот, у прошлости, садашњости или будућности. Исти састав има алкално земљиште у вашој башти, и у њему бисте могли сасвим добро да садите шпаргле, али не и јагоде. То је још један доказ да је то земљиште настало у некој акцији повезаној са текућом водом, у неком тренутку историје Марса." За сада, кажу научници, могуће је само хемијски анализрати тло црвене планете, али не и то да ли је на Марсу било или има живих бића


Извор[уреди]