Пређи на садржај

Ер Франс: Мало наде у проналазак црне кутије

Извор: Викиновости


3. јун 2009.

Ер Франсов Airbus A330-200 F-GZCH

Париз/ Француска (Бета/ Данас) Истрага о узроцима пада француског авиона у Атлантски океан.

На авиону Ер Франса лет 447, који је нестао изнад Атлантика, пре полетања није било назнака проблема, а није познато ни да ли је главни пилот био за контролама када се авион срушио у океан, изјавио је шеф француске агенције за истраживање узрока несреће. Истражилац Пол-Луи Арсланиан рекао је да не гаји оптимизам да ће спасиоци успети да извуку црну кутију авиона, за коју се верује да је на дубини од више хиљада метара.

Авион на лету између Рио де Жанеира и Париза, у коме је било 228 људи, изгубио је везу с контролом на земљи у ноћи између недеље и понедељка. Посада авиона није послала сигнал за узбуну, премда је систем, пре него што је нестао авион, послао аутоматску поруку о губитку притиска у кабини и о електричном квару.

Разлози несреће и даље су непознати, а спекулише се о јакој олуји, грому или комбинацији више урока. Арсланиан је на конференцији за новинаре рекао да стручњаци проучавајући белешке о одржавању авиона нису уочили проблем, али је нагласио да је истрага тек почела и да ће вероватно дуго трајати.

Рекао је и да истражитељи немају довољно информација да би одредили да ли се авион распао у ваздуху или приликом удара у море, као и да не знају ни тачно време несреће. Упитан да ли је пилот био у кабини, Арсланиан је рекао да за сада нема одговор на то питање. Војни авиони и бродови Бразила и Француске дошли су данас до остатака Ер Франсовог авиона на око 640 киломатра од острвља Фернандо де Нороња, североисточно од Бразила, где су јуче уочени седишта, мрље горива и други остаци авиона. Спасилачки бродови неколико држава упутили су се на ту локацију. Главни у истрази је Ален Бујар који је водио истрагу 2000. године о паду суперсоничног авиона Конкорд. Он је јуче рекао да ће агенција која се бави истрагом прве прелиминарне резултате представити крајем јуна.

Извор[уреди]