Енергетски магнат Т. Бун Пикинс промовише енергију коју генерише ветар

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


13. јул 2008.
Вашингтон/ САД Енергетски магнат Т. Бун Пикинс, без обзира што се обогатио на нафти, сада је део националне кампање да се земља ослободи зависности од нафте и окрене обновљивим изворима енергије.

У видео поруци која је емитована на телевизији и интернету, Т. Бун Пикинс упозорава грађане Сједињених Држава на растућу енергетску кризу са којом је суочена земља.

«Није нам потребна даља дебата. Потребни су нам акција и план и то мора да буде на врху приоритета наредног председника и наредног сазива Конгреса. Зовем се Т. Бун Пикинс. Целог живота сам био нафташ, али ово је једна од ванредних ситуација из којих се не можемо извући бушењем».

У оквиру своје кампање Пикинс указује да Сједињене Државе шаљу око 700 милијарди долара годишње произвођачима нафте у иностранству зато што америчка потражња далеко превазилази домаћу производњу. У предавнајима које је поставио на интернет, Пикинс објашњава како би употреба нафте могла да буде смањена тиме што би се 22 одсто енергије стечене путем генератора на природни гас, пребацило на генераторе на ветар, тај уштеђени природни гас користио за превоз.

«Тих 22 одсто енергије ћемо створити помоћу ветра и тиме уштедети 22 одсто природног гаса. Знамо да гас може да се користи у превози, јер на свету постоји осам милиона возила која тренутно раде на природни гас».

Пикинс такође указује да би се тиме уштедело 300 милијарди долара годишње.

Међутим, Пикинс је наљутио многе своје колеге у нафтном бизнису сугестијом да одговор свакако НИЈЕ трагање за новим изворима нафте у Америци. Брајан Кенеди из Института за енергетска истраживања каже да је Пикинс отишао предалеко кад је одбацио идеју о новим бушотинама на територији Сједињених Држава. Кенеди подржава апел председника Буша да се нафта тражи и експлоатише надомак америчких обала, у областима где је Конгрес увео забрану бушења. Кенеди такође указује:

«Наша економија ће у догледној будућности бити базирана на петрохемији. Претварати се да то није случај, без обзира што се неки људи због тога добро осећају, биће веома штетно за нашу економију и наше потрошаче».

Пикинсов план да се аутомобили возе на природни гас уместо бензин такође је суочен са критиком. Произвођачи моторних возила нису прихватили ту идеју упркос бројним настојањима Пикинса да их у то увери. Гал Луфт, директор института за Анализу глобалне безбедности, сматра да су ресурси природног гаса такође ограничени:

«Није ми није јасно где је стратешка добит у пребацивању милиона и милиона аутомобила са једног ресурса на други, када су оба ресурса проблематична».

Луфт указује да ће коришћење природног гаса као аутомобилског горива врло брзо поново довести Америку у позицију зависности од увоза. Он сматра да би боља стратегија била одустајање од зависности од фосилних горива, промоцијом широког спектра алтернатива и додаје:

«Отворимо тржиште и допустимо конкуренцију неколико енергетских извора. Кад једном успоставимо ту конкуренцију, тржиште ће се искристалисати на економски разуман начин и - надајмо се - победиће енергетски извори које можемо да производимо у нашој земљи». Енергија је постала најважнија тема на овогодишњим председничким изборима. Т. Бун Пикинс би, додуше, желео да то питање буде у још ужем фокусу. Он планира да се састане са функционерима у Вашингтону у циљу промоције поменутог плана и ослања се на своју рекламну кампању да добије подршку јавности.


Извор[уреди]