Пређи на садржај

Енергетика је снага Србије

Извор: Викиновости

11. март 2010.
Крагујевац/ Србија Дводневна међународна конференција Енергетика и одрживи развој коју прати и одржавање Сајма енергетике, екологије и енергетске ефикасности, отворена је данас на Шумадија сајму. Овај скуп отворио је министар рударства и енергетике Петар Шкундрић који је истакао да енергетска ефикасност представља највећи потенцијал за повећање економске снаге Србије. Шкундрић је најавио улагања од 4 милијарде евра у капитални ремонт, ревитализацију и подизање стандарда у области заштите животне средине, 5 милијарди евра у изградњу нових капацитета и 2 до 3 милијарде у развој одрживих извора енергије.

У раду данашње конференције учествовали су и амбасадор Италије у Србији, Армандо Варикио, заменик амбасадора Делегације Европске комисије у Србији, Андријано Мартинс, Ђовани де Филипис, генерални директор компаније Фијат аутомобили Србија, др Братислав Чеперковић, извршни директор за европске интеграције ЈП ЕПС, ректор Универзитета у Крагујевцу, проф.др Слободан Арсенијевић и градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић.

Крагујевац има довољно потенцијала али и самопоуздања да значајније покрене питања енергетске ефикасности и коришћења обновљивих извора енергије и брине о заштити животне средине. То је управо главна порука коју са данашњег скупа желимо да пошаљемо јавности - поручио је градоначелник Стевановић.

Током трајања конференције биће представљени радови еминентних стручњака из области енергетске ефикасности и заштите животне средине, а биће речи и о изради законодавне регулативе у сектору енергетике, формирању фонда за енергетску ефикасност и подстицајним мерама за веће коришћење обновљивих извора енергије.

Током сутрашњег дана биће потписан меморандуми о разумевању између Града Крагујевца и ЈП Србијагас којим би требало да буду решена значајна енергетска питања која се односе на снабдевање електроенергетиком индустријске зоне Корман поље у Крагујевцу. Тај меморандум се односи и на реализацију пројекта нове енергане, која би сагоревањем комуналног индустријског отпада производила електричну енергију.

Подизање енергетског потенцијала Крагујевца и региона кроз изградњу новог гасовода од Краљева до Крагујевца као и изградња трафо-станице у Корман пољу утицаће на подизање укупне економске моћи Крагујевца

Извор[уреди]