Пређи на садржај

Еколошка такса економски проблем

Извор: Викиновости

17. март 2010.
Крагујевац/ Србија

Заједно за Шумадију

Савет за екологију Заједно за Шумадију сматра да Уредба о еколошкој такси на електричне уређаје треба да се укине, јер не постоји реална могућност за одлагање електричног отпадног материјала. Прикупљена средства треба преусмерити на локалне самоуправе.

Еколошка такса је превисока и изазваће пад продаје кућних апарата.Тако се умањују и финансијске могућности за изградњу рециклажних центара. Такса треба да буде далеко мања, и сам тај процес треба да тече постепено, у супротном неће се изградити ни један центар за рециклажу електричног отпада у Србији. Средства која ће се прикупити на основу Уредбе сливаће се у Фонд за заштиту животне средине, са седиштем у Београду и непознати су критеријуми за њихово распоређивање, рекао је Милошев. Тако прикупљена средства од еколошке таксе треба усмерити ка локалним самоуправама на чијој територији се продају уређаји и где остаје електрични отпад-нагласио је Милошев.

Милошев је још једном поновио став Заједно за Шумадију о неопходности хитног рушења свих нелегалних објеката на водосистему Гружа.

Извор[уреди]