Пређи на садржај

Еквадорски парламент тражи ванредно заседање Савета безбедности УН

Извор: Викиновости


18. август 2012.
Еквадор -  (Beta-AP) - Велика Британија није требало да запрети да ће ући у просторије амбасаде Еквадора у Лондону, како би ухапсила оснивача Викиликса Џулијана Асанжа, оценили су дипломате и стручњаци.

„Била је то велика грешка“, рекао је бивши британски амбасадор Оливер Мајлс у петак увече и додао да се тиме Лондон ставља у позицију да тражи нешто што није легитимно.

Асанж је у четвртак добио политички азил Еквадора, у чијој се амбасади у Лондону налази од 19. јуна.

Асанж, чији је Викиликс 2010. године разјарио САД објављивањем дипломатских депеша те земље, тражи се у Шведској због наводног силовања и сексуалног напаствовања две волонтерке те организације.

Он страхује да ће га Шведска изручити САД, где је оптужен за шпијунажу након што је његов сајт Викиликс објавио више стотина хиљада америчких дипломатских депеша.

Британске власти послале су више депеша еквадорским дипломатама у којима се између осталог наводи да држање Асанжа у просторијама амбасаде није у складу са међународним законом.

Они су Еквадор упозорили да у Великој Британији постоји закон према којем Лондон има право да у просторијама амбасаде ухапси Асанжа.

Лондон се позива на закон донет 1987. године, по којем је у одређеним случајевима дозвољено ући у просторије једне амбасаде и укинути јој дипломатски статус, али он никада до сада није примењен.

Еквадорски парламент је осудио „претње“ Лондона да ће „провалити“ у амбасаду и позвао своју владу да због тога затражи ванредно заседање Савета безбедности УН.

Правници наглашавају да дипломатски статус амбасада може бити укинут само ако то допусти међународни закон.

Izvor[уреди]