Египат позвао на уздржаност око анти-исламског филма

Извор: Викиновости


12. септембар 2012.
Каиро/ Египат (Beta-AFP) - Египатска влада осудила је у среду анти-исламски филм направљен у САД који је изазвао протесте у Египту и Либији, оцењујући да је „неморалан и увредљив“, али је позвала своје становништво на „уздржаност“.

„Овај филм је увредљив за пророка и неморалан је“, навела је египатска влада у саопштењу и позвала египатски народ да „изрази свој бес на уздржан начин“.

Саопштење је издато дан после насилних демонстрација испред амбасаде САД у Каиру у којима су демонстранти прескочили зид амбасаде и спалили америчку заставу, а на њено место ставили црну заставу с исламским написом.

„Сви Египћани, муслимани, хришћани одбацују ту увреду“, наводи се у саопштењу које је новинарима прочитао премијер Хишам Хандил, који је такође изразио жаљење због синоћних догађаја испред америчке амбасаде у Каиру.

„Наш је задатак да заштитимо све дипломатске мисије у Египту“, рекао је он.

Муслиманско братство, најјача политичка снага у Египту чији је члан и египатски председних Мохамед Морси, позвала је да се одрже мирне демонстрације у петак широм земље због овог филма.

У синоћњим насилним протестима због филма и нападима на конзулат САД у Бенгазију у Либији убијена су четири Американца, укључујући и америчког амбасадора Криса Стивенса.

Филм „Innocence of Muslims“ који је режирао Американац израелског порекла описује живот пророка Мухамеда на подругљив начин, уз осврте на теме хомосексуалности и педофилије. Филм чији су делови приказани на Јутјубу изазвао је бес муслимана који га сматрају увредљивим за ислам.

Извор[уреди]