Пређи на садржај

Европски комесар Оли Рен поздравио најаву формирања проевропске владе у Србији

Извор: Викиновости


24. јун 2008.
Брисел/ Европска унија Западни Балкан би требало да се фокусира на реформе, док ће Европска унија, када за то дође вријеме, бити спремна за тај коначни приступни чин, порука је која се чула са трибине организоване у Бриселу.

Уз ово, бројни учесници скупа су поздравили договор о стварању нове владе у Србији, сматрајући то добром вијешћу не само за Србију, већ и за балкански регион.

Тако је и европски комесар за проширење, Оли Рен, говорећи о будућности региона, нагласио како је обрадован вијестима из Београда, јер би таква нова влада била важна за европске перспетиве Србије. Он, како каже, још чека на званично саопштење предсједника Тадића уз наду да би оно могло доћи у најскорије вријеме.

У сваком слуццају, увјерен је комесар Рен, приближавње региона Европи је дуготрајан и озбиљан посао: "Треба нам стрпљење и одучност, како бисмо постигли прогрес у региону. Посебно мислим на Србију када кажем да је прије еволуција него катарза рецепт за за промјене. Зато сам задовољан да су европски лидери прошле седмице дали своју пуну подршку европским перспективама Западног Балкана".

Међутим, француски државни секретар за европска питања, Жан-Пиер Жозе, упозорава како прије проширења, Европљани морају да ријеше питање властитог функционисања:

"Јесмо за проширење - на примјер, током француског предсједнисства ЕУ ћемо разговарати о Хрватској и отворићемо нова поглавља преговора за Хрватску. Међутим, између отварања преговора и финализирања преговора, и самог пријема, проћиће, вјероватно, двије године, између 2008. и 2010. године. Дакле, можемо се надати да ће у међувремену бити нађено рјешење за европско институционално питање. У сваком случају, проширењу прилазимо веома позитивно, јер нам је јасно да морамо да дамо европске перспективе не само Хрватској, већ и свим балканским државама, као и Србији, са којом желимо да напредујемо током нашег предсједавања". И албански премијер, Сали Бериша у вијестима из Београда види корист за цијели регион:

"Прогрес Србије је важан за цијели регион. То је природно јер су земље повезане, а ја мислим да у Србији заиста има неког прогреса". Најаву формирања проевропске владе у Србији поздравио је министар спољних послова Македоније, Антонио Милошошки.


Извор[уреди]