Европска комисија покренула поступак за санкције Хрватској

Извор: Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу
Остале вести из Европске уније
Позиција Европске уније

Мапа показује позицију Европске уније на мапи света

Да би сте прочитали, уредили или написали неку вест из Европске уније посетите простор намењен овом вестима
Викивести:Европска унија


Parlament EU
Слика: Oscar Franzén.

18. септембар 2013.

(Хрватска) - (Beta) - Европска комисија је у среду покренула поступак за увођење санкција Хрватској зато што се оглушила о захтеве ЕУ да повуче закон којим је заобишла европски налог за хапшење у случају захтева Немачке да јој изручи Јосипа Перковића, осумњиченог да је у време бивше Југославије био уплетен у убиство хрватског дисидента Стејана Ђурековића.

То је саопштила представница за штампу ЕК Пиа Аренхилде-Нилсен која је навела да се ставља на снагу „заштитна клаузула“ за поштовање одредби правосуђа и унутрашњих послова ЕУ, укључујући европски налог за хапшење који морају испоштовати све чланице ЕУ.

А што значи, како је речено, да ће бити предузете „одговарајуће мере“ ако влада у Загребу не буде укинула спорни закон, чијим је изгласавањем прекршен споразум о чланству ЕУ-Хрватска.

Европска комисија је од земаља чланица затражила мишљење о томе које би мере требало предузети против Хрватке и одлука ће се знати у року од 10 дана, ау изворима ЕУ се наводи да би могла бити стављена забрана на доделу додатних 80 милиона евра Загребу за припрему уласка Хрватске у „шенгенски“ простор без граница унутар ЕУ.

Извор[уреди]


Bookmark-new.svg