Европа не тражи признање Косова

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


13. октобар 2011.
Београд-  (Beta) - Шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер рекао је у четвртак да Европска комисија (ЕК) не тражи од Србије да призна независност Косова, али да жели нормализацију односа и наставак дијалога Београда и Приштине.

„ЕК нема захтев да било која страна призна независност оне друге стране. Желимо нормализацију односа на Косову како би се животни стандард становништва и трговина покренули, да би се решили проблеми људи који живе на тој територији“, рекао је Дежер на седници Одбора за европске интеграције где је представио Мишљење EK о захтеву Србије за чланство у ЕУ.

Дежер је рекао да је у Мишљењу јасно изнето да је EK предложила да се Србији одобри статус кандидата за пријем у Европску унију под претпоставком да ће Србија обновити дијалог са Приштином.

„За сада датум дијалога није утврђен, ја се надам да ће то бити урађено врло брзо“, казао је Дежер и додао да је убеђен да ће датум дијалога бити утврђен пре 9. децембра, када Савет министара одлучује о статусу, и да не види препреке да Србија „пронађе свој пут на том процесу“.

Он је то рекао одговарајући на питање посланика Либерално-демоктратске партије Ивана Андрића да ли би Савет министара, када би сутра одлучивао, дао Србији статус кандидата.

Дежер је рекао да је неопходно наћи права решења за катастар и матичне књиге, наводећи да су две стране активно радиле на том питањима и да се тражи прихватљив оквир за обе стране који не прејудицира статус.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg