Пређи на садржај

Евакуација британских дипломата из Ирана

Извор: Викиновости


30. новембар 2011.
Техеран-  (Beta-AFP) - Велика Британија одлучила је да у среду евакуише све дипломате из Ирана, дан након напада демонстраната на њену амбасаду у Техерану.

Та операција се одвија у сарадњи с иранским министарством спољних послова и више европских амбасада у којима су британске дипломате провеле ноћ.

Норвешка, која има затегнуте односе са Ираном, у среду је саопштила да је привремено затворила своју амбасаду у Техерану, али да још није донета одлука о евентуалној евакуацији дипломата.

У зграду британске амбасаде у уторак је упало више десетина демонстраната јер је Британија увела санкције Ирану због контроверзног нуклеарног програма за који Техеран тврди да служи у мирнодопске сврхе, а западне земље за прављење атомске бомбе.

Демонстранти су на згради истакли заставу Ирана, спаљивали су британске заставе и сукобили се с полицијом. Нешто касније, пошто је полиција смирила ситуацију, око 300 демонстраната је упало у резиденцију британског амбасадора у другом делу Техерана.

Иранско министарство спољних послова је изразило жаљење због „неприхватљивог понашања малог броја демонстраната“ и обећало судско гоњење нападача.

Америчка државна секретарка Хилари Клинтон и генерални секретар УН Бан Ки Мун осудили су напад на британску амбасаду.

Извор[уреди]