ЕУ осудила насиље на Косову

Из Викивести
Иди на навигацију Иди на претрагу


Остале вести из Европске уније
Позиција Европске уније

Мапа показује позицију Европске уније на мапи света

Да би сте прочитали, уредили или написали неку вест из Европске уније посетите простор намењен овом вестима
Викивести:Европска унија

29. новембар 2011.
Брисел-  (Beta) - Европска унија осуђује најновије насиље на северу Косова и наглашава да је дијалог једино решење, саопштила је у уторак у Бриселу портпарол у EK Маја Коцијанчич.

Савет министара ЕУ у понедељак ће на темељу напретка у дијалогу Београд-Приштина и препорука Европске комисије утврдити став према давању Србији статуса кандидата за пријем у ЕУ, рекла је Коцијанчич.

„Ми смо осудили насиље које смо могли видети, а видели смо и да су два војника Кфора повређена“, рекла је она.

Указала је да, „и када је ово најновије насиље у питању, можемо само поновити да насиље није решење, већ је решење у дијалогу и ми сутра очекујемо нову рунду дијалога Београд-Приштина“.

„На основу напретка који буде остварен и оцене која буде дата на темељу свеукупних препорука Европске комисије, министри иностраних послова (ЕУ) ће разменити мишљења о томе у четвртак“, рекла је заменица портпарола високе представнице ЕУ Кетрин Ештон о ставу о кандидатури Србије за пријем.

Известилац Европског парламента за Косово Улрике Луначек изјавила је у уторак да Србија не може да очекује да ће добити статус кандидата за чланство у ЕУ док на њеним „границама траје ескалација насиља“.

Луначек, која је и шефица посланичке групе аустријских Зелених, у саопштењу је затражила од земаља чланица ЕУ да „појачају притисак на Србију како би Београд уразумио српске екстремисте на северу Косова“.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg


Википутовања Вики речник Вики књиге Вики цитати Вики изворник Вики врсте Википедија Вики остава Мета Вики
Википутовања Вики речник Викикњиге Викицитати Викиизворник Викиврсте Википедија Викиостава Мета Вики