ЕУ није неутрална у дијалогу о Косову

Извор: Викиновости

4. април 2013.
Москва/ Русија (Beta) - У преговорима Београда и Приштине Европска унија (ЕУ) формално држи неутралну позицију, али се у суштини „солидарише с позицијом Приштине“, пише у четвртак московски Комерсант. „Европски чиновници не покушавају да утичу на Приштину, убеђујући је да омекша позицију, мада би управо такав притисак могао да да резултат: Косово у потпуности зависи од ЕУ, фактички живи на њен рачун и тешко да би Приштина дозволила себи да игнорише упорне препоруке Брисела“, наводи лист.

„Али, ЕУ такве препоруке не даје, и преферира не да притиска Приштину, већ Београд“, додаје дневник.

Комерсант пише да је Србији остало мање од две недеље да донесе малтене најважнију одлуку у својој новијој историји, која ће у сваком случају бити болна.

Уколико Београд одбаци споразум с Приштином, мораће да се у ближој будућности одрекне интеграције у ЕУ, са свим последицама по привреду која једва дише.

A ако прихвати предложене услове, српско руководство ће скоро неминовно навући на себе оптужбе за „издају косовске браће“, мада Београд није јуче изгубио Косово, пише дневник.

Подсећајући да идуће седмице у Москву долази премијер Србије Ивица Дачић, Комерсант наводи да је та посета била одавно усаглашена и да, по свему судећи не без разлога Дачић долази уочи 16. априла, када ће ЕУ донети „пресуду“ за Србију.

„Зато ће косовска тема неизбежно бити присутна у разговорима Дачића са руским руководством“, пише Комерсант.

Дневник додаје да је „занимљиво“ да је уочи преговора у Бриселу председник Србије Томислав Николић неочекивао уверено изјавио да „коначног резултат неће бити“.

То уверење се може објаснити само једним: Београд је тачно знао да ће му у Бриселу предложити неприхватљив предлог, за који је одлуку боље донети касније – када се премијер врати из Москве, закључује лист.

Извор[уреди]