Пређи на садржај

ЕУ забринута због иранског програма

Извор: Викиновости


9. новембар 2011.
Брисел-  (Beta-AFP) - Извештај Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) „озбиљно повећава“ забринутост међународне заједнице о природи иранског нуклеарног програма, изјавила је у среду портпаролка високе представнице ЕУ Кетрин Ештон.

„Нови програм ИАЕА озбиљно повећава постојећу забринутост о природи иранског нуклеарног програма пошто тај извештај посебно ставља акценат на информацију ИАЕА по питању евентуалних војних димензија иранског нуклеарног програма“, рекла је портпаролка Маја Коцијанчич.

ИАЕА је у извештају објављеном у уторак увече осумњичила Иран за спровођење тајних експеримената чија је једина сврха развој нуклеарног наоружања и изразила „озбиљну забринутост“ због војне природе иранског нуклеарног програма на основу „веродостојних“ података којима располаже.

Извештај ИАЕА заснива се на „кохерентним и веродостојним“ информацијама, рекла је Маја Коцијанчич и додала да извештај показује „снажно присуство комплетног програма развоја нуклеарног оружја у Ирану“. Она је указала да је ИАЕА „потврдила“ да Иран наставља активности у вези са обогаћивањем уранијума.

Извор[уреди]