Пређи на садржај

Дулић најавио нову уредбу о продаји државних станова

Извор: ВикиновостиВикиновости
Викиновости
Оливер Дулић

20. август 2009.

Свилајнац / Србија (Танјуг) Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић најавио је да ће Влада Србије у четвртак донети уредбу о забрани продаје државних станова "испод цене" и најавио израду нове, којом ће се дефинисали услови за откуп таквих станова.

Министарство животне средине и просторног планирања је ресорно задужено за стамбена питања. Предложили смо влади и она ће у четвртак донети нову уредбу која ће забранити продају државних станова по условима по којима су продавани до сада, а у обавези смо да израдимо нову уредбу, којом бисмо дефинисали под којим условима станови могли да се откупе.

—рекао је Дулић.

Према његовим речима, свака нова мера ићи ће у правцу изједначавања права оних који раде за државу и права свих грађана да купују станове, можда, по јефтинијим ценама.

Оливер Дулић је казао да ће се министарство трудити да цене квадрата буду јефтиније у будућности, али према реалним тржишним ценама, указавши да је „то пре свега дубоко праведно“.


Министар је рекао да би питање обезбеђивања јефтинијих квадрата требало „везати“ са питањем масовне станоградње, која би требало да обезбеди и државним органима и свим другим грађанима да откупљују станове који се граде према том владином програму и реалним тржишним ценама.

Мислим да би било фер да се са праксом продаје државних станова испод цене престане једном заувек.

—нагласио је Дулић

Он је навео да је владина комисија за ревизију доделе државних станова завршила посао, али није желео да говори о њеним резултатима.

„Питање ревизије је пре свега правно питање и ми у то не желимо да улазимо, али јавност има право да зна ко је све и под којим условима откупљивао државне станове“, рекао је министар Дулић.

Премијер Мирко Цветковић издао је 5. августа налог да се утврде све околности у којима су у ранијим периодима додељивани станови запосленима у влади и наложио да се обуставе сви поступци доделе према ранијим одлукама, а генерални секретар његовог кабинета Тамара Стојчевић тада је објаснила да је „реч о око 200 решења за станове које је доделила нека од претходних влада“.

Председник Србије Борис Тадић затражио је, дан раније, да се преиспитају одлуке о додељивању и откупу државних станова по привилегованим условима.

Свака одлука о реконструкцији владе — уз консензус свих странака

Министар Оливер Дулић је изјавио да нема званичних разговора између коалиционих партнера о реконструкцији Владе Србије и оценио да би „свако прављење рачуна без крчмара у овом тренутку само водило непотребној дестабилизацији“.

„Свака одлука која се у будућности буде доносила, доносиће се консензусом свих политичких странака које чине ову већину и ићи ће у правцу, пре свега, стабилизације прилика у земљи“, рекао је Дулић.

Он је прецизирао да би оне подразумевале "општу илустрацију потребе да се рационализује државна администрација и стабилизује политички систем".

Према Дулићевим речима, влада функционише добро, унутар владе не постоје трвења и свађе које су последица међупартијског неслагања и свако од министара ради свој део посла који се тиче стабилизације политичких прилика и борбе против веома тешке економске и социјалне кризе са којом се држава суочава.

„Свака врста разговора и прављења рачуна без крчмара у овом тренутку само би водила дестабилизацији која није потребна. Када буде конкретних разговора на ту тему, јавност ће бити обавештена“, рекао је министар.

Дулић је у Свилајнцу новинарима изјавио и да је Влада Србије у овом тренутку стабилна и да се варају они који мисли да ће се „влада саплести о закон о информисању или било који други проблем“.

Према његовим речима, у Србији постоје бројни, пре свега социјално-економски проблеми, а избори у овом тренутку не би донели решење тих проблема.

Србију, како је додао, очекује веома тежак период, али је влада спремна да се суочи са изазовима.

„Долазе добре вести из целог света, мислим да смо при крају ове тешке економске кризе и мислим да би у Србији требало да се ствара једна позитивна атмосфера, да великим радом идемо у један нови период“, рекао је Оливер Дулић, који је у Свилајнцу отворио дечје игралиште и спортски терен.

Извор[уреди]