Дрогирани кенгури уништавали усеве мака

Извор: Викиновости27. јун 2009.

Кенгур у Тасманији

Тасманија / Аустралија (РТС) Тасманијски узгајивачи мака, након дужег време открили су због чега се на њиховим пољима налазе уништени кругови усева. Иако су постојале многобројне приче од којих је најзаступљенија посета ванземаљаца, истрагом је утврђено да су штету начинили дрогирани кенгури.

Интересантан детаљ сам недавно нашла у једном од извештаја о индустрији мака, да имамо проблем са кенгурима који улазе у поља мака, надрогирају се као змајеви и тумарају у круг. Затим попадају. Ми заправо откривамо кругове у пољима мака које праве интоксинирани кенгури.

—Лара Гидингс

Фармери аустралијског острва Тасманија већ неко време суочавају се са појавом мистериозних кругова унутар својих поља. Иако су се нагађали многобројни починиоци, прича да изоловано острво посећују становници других планета постала је најпрепричанија. Ипак, земљопоседници су у сарадњи са главном државном правницом Ларом Гидингс извршили истрагу не би ли спречили даљње пропадање мака.

Истрагом је утврђено да волабији (мањи рођаци кенгура) упадају у поља мака, једу зреле чауре, а затим скакућу около у круг.

Један од највећих локалних произвођача, Рик Роклиф из Тасманиан Алкалоидс, изјавио је за Њуз Ел-Ти-Ди да је упознат са сличним случајевима. Он је рекао да је чуо бројне приче о овцама које би на испаши појеле и разбацане чауре мака. Потом би се оне чудно понашале, заносиле и ходале у круг.

Иако су приче, на први мах хумористиче, локално становништво одлучно је у одлуци да спречи овакво недозвољено конзумирање њихових усева.

Због острвске изолованости кенгури лако проналазе пут да поља садница и током прошле године (2008.) у 17 различитих крађа однето 2280 чаура мака, укључујући и потенцијално смртоносне тебаин чауре.

Тасманија је један од највећих светских легалних произвођача опијума за фармацеутско тржиште, обезбеђујући око 50 одсто сировог материјала за морфин и друге опијате у свету.

Извори[уреди]