Пређи на садржај

Драгани Бошковић прстен Јоакима Вујића

Извор: Викиновости


16. фебруар 2010.
Крагујевац

Свечаним уручењем награда Театра и извођењем представе Ђорђа Милосављевића Контумац у част награђених, синоћ је обележен Дан театра у Књажевско-српском театру. Театролог, Драгана Бошковић, овогодишњи је добитник Прстена са ликом Јоакима Вујића, највишег признања Театра у Крагујевцу, које се додељује за изузетан допринос развоју и афирмацији угледа Књажевско-српског театра у Србији и иностранству.

Поред богате уметничке биографије, Драгана Бошковић је ово признање заслужила и због промовисања града Крагујевца као Театрополиса и утемељења Јоакимфеста као фестивала домаћег писца - истакао је Драган Јаковљевић, директор Театра. Статуета Јоаким Вујић, према оцени жирија којим је председавао глумац Небојша Дугалић, припала је Миодрагу Табачком који у својој уметничкој биографији има преко 250 сценографских и преко 100 костимографских остварења у драмама, комедијама, операма, балетима, мјузиклима и луткарским представама, док је Годишња награда театра додељена глумцу Ивану Видосављевићу.

Честитајући Дан државности и Дан театра, градоначелник Верољуб Стевановић је у свом поздравном обраћању у Књажевско српском театру истакао: Србијо, која не желиш лажну сигурност повратка на старо; Србијо, која хоћеш да си боља и храбрија, честитам ти твојих херојских 175 година, подсећајући да је Крагујевац 2010. годину прогласио Годином модерне Србије како би остварио континуитет са модерним, либералним и европским тежњама из Милошевог доба.

Додели годишњих награда театра присуствовао је Небојша Брадић, министар културе у Влади Републике Србије.

Извор[уреди]