Доњи веш носио месец дана

Извор: Викиновости31. јул 2009.

Флорида/ САД (Yahoo.com, The Canadian Press) Кејп Канаверал, Флорида - Астронаут Коичи Ваката је носио један те исти доњи веш пуних месец дана током свог боравка на свемирској станици.

Ово је у ствари био тест који су група научника направила да испробали нову врсту материјала. Доњи веш је дизајниран у Јапану и главни циљ теста је био отклањање јављања свих врста мириса.

Јапански астронаут је у четвртак изнео у кратким цртама вест о овоме тесту, дан пре повратка на земљу. Астронаути су током своје мисије лансирали неколико мини сателита. Иначе Ваката је у свемиру провео пуна четири ипо месеца.

Викицитати „Нисам причао колегама астронаутима о овоме тесту са доњим вешом, али сам их носио око месец дана и колеге нису никада се бунили, значи експеримент је успео.“
({{{2}}})

Изјавио је Ваката. Ова његова изјава је изазвала буру смеха његових шест колега.

Доњи веш има званочно експериментално име Џеј-вер (J-Wear) и то је нови тип антибактеријски, високо абсорпциони и безмирисни модел, дизајниран за дуготрајну употребу као што су мисије у свемиру. Модна, експериментална, линија укључује такође кошуље, панталоне и чарапе. Ваката их је тестирао све током своје четири-ипо месечне мисије.

Викицитати „Резултате ћемо видети када се вратим на земљу“
({{{2}}})

Додао је Ваката на крају свог брифинга за новине.

Извор[уреди]