Докапитализација Креди банке

Извор: Викиновости

8. март 2010.
Крагујевац/ Србија У Скупштини града Крагујевца данас је потписан уговор акционара између Републике Србије и Нове кредитне банке Марибор којим је извршена докапитализација крагујевачке Креди банке.

Тиме је Нова КБМ, докапитализацијом вредном око 10 милиона евра, постала власник 55,10% пакета акција које је досада у тој банци имала Влада Србије. Нова КБМ је водећа финансијска институција у регији и према речима Матјажа Ковачића, председника управе ове банке, на тржишту Србије у овом тренутку има око 1 400 словеначких фирми и у највећем делу се клијенти Нове КБМ банке а циљ је да их буде још више. Сарадња је изузетно важна и за словеначку привреду па ће присуство словеначке банке на српском тржишту учврстити пословне везе између две земље и омогућити нове, узајамне, пословне могућности, рекао је Ковачић.

Министарка финансија у Влади Србије Диана Драгутиновић која је у име Владе Србије потписала Уговор о докапитализацији рекла је да је реч о директној страној инвестицији у износу од 10 милиона евра и додала да је она важна не само за Креди банку већ и за читав финансијски сектор Србије, због уласка новог инвеститора на наше тржиште. Министарка Драгутиновић је рекла да ово улагање посебно добија на тежини чињеницом да долази у време финансијске кризе и изаразила очекивање да ће у наредних 5 година Нова КБМ банка инвестирати додатних 30 милиона евра.

Прикључење групи Нове КБМ Креди банка има велику прилику за будући раст и развој, рекао је председник ИО Креди банке Милован Бошковић. Он је истакао и да ће данашња докапитализација омогућити Креди банци да стекне додатна знања и могућност за развој нових, сложенијих банкарских производа, како за становништво тако и за правна лица, али и могућност да постане модерна банка, препознатљива по инвентивности, прилагодљивости и потребама клијената.

Градоначелник Крагујевца Верољуб Стевановић рекао је реч о изузетно важној ствари не само за Град Крагујевацвећ и за читаву Србију. То што је данас Крагујевац данас ти где јесте, са великим помаком у односу на период од пре неколико година, резулата је добросмишљене и реализоване политике, одличне сарадње са Владом Србије али и банкама.Ми смо и до сада имали одличну сарадњу са Креди банком и не сумњам да ће она бити још боља у наредном периоду, закључио је Стевановић.

Иначе, данашњом докапитализацијом Креди банка је постала 14.чланица Групе Нова КБМ. Седиште банке и даље ће бити у Крагујевцу.

Извор[уреди]