Пређи на садржај

Дозвола за пушење у УК

Извор: Викиновости


15. фебруар 2008.

Пушење само са дозволом?

Енглеска/ Уједињено Краљевство У блиској будућности, свим пушачима у Британији могла би да буде потребна посебна дозвола која би им омогућавала уживање овог порока.

Наиме, саветодавно тело владе за област здравства изнело је предлог по коме би сваки пушач морао на годишњем нивоу да прибави дозволу чија би цена била око 10 фунти. Без исте, била би онемогућена куповина цигарета. Професор Џулијан ле Гранд, председавајући тела које је саставило предлог, у разговору са Би-Би-Сијевим Радиом 5 објашњава како би сама процедура вађења дозволе, пре него њена цена (еквивалент око две паклице цигарета на британском тржишту), утицала на повећање броја пушача који се одлучују на остављање дувана. У прилог овој чињеници, по професору, иде и податак да око 70% пушача жели да остави пушење. Он објашњава процедуру:

Викицитати „Потребно је да набавите формулар — сложен формулар — влади добро иде састављање сложених формулара; потребно је да набавите фотографију. Урадити то представља извесну потешкоћу, па треба сваке године донети свесну одлуку да желите да будете пушач“
({{{2}}})

Друштво за заштиту права пушача, „Форест“, брзо се огласило о предлогу. По њима, увођење овакве дозволе представља додатан вид опорезивања пушача, у тренутку када је порез на дуванске производе у Британији на историјском врхунцу, а сама бирократија и поступак спровођења одлуке представљају незамисливо увећање, по њима ионако исувише комплексног чиновничког апарата. У прилог томе, представница Удружења истакла је и како се владин званичник „отворено хвали како жели да учини формулар што сложенијим“.

Британско Министарство здравља још није донело званичан став према предлогу, али је најављено како ће бити размотрене додатне мере у регулацији дуванског дима, уз консултације са свим умешаним странама.

Извор[уреди]