Додик одбио бутмирски пакет за функционисање БиХ

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


19. октобар 2009.
Бања Лука

(Бета) Премијер Републике Српске (РС) Милорад Додик је у понедељак изјавио да неће прихватити пакет решења будућег функционисања БиХ, о којем ће у уторак у војној бази у Бутмиру, код Сарајева, представници САД-а и ЕУ разговарати са водећим политичарима БиХ.

„Наивна су очекивања да ћемо да прихватимо готово драматичну промену Дејтона, којом се ушло у систем одлучивања, начин избора, начин представљања, надлежности и свега онога што представља суштину односа једнакоправности која је гарантована Дејтонским споразумом“, казао је Додик за Радио-телевизију РС (РТ РС).

Уз оцену да је Дејтонски споразум у значајној мери већ „девастиран“ одлукама међународне заједнице и њених високих представника у БИХ, Додик је казао да је понуђени пакет који тек данас достављен лидерима БиХ, „крај онога што се зове Дејтон“.

„Нисмо имали нимало дилеме да то одбијемо и да кажемо да је то непристојна понуда која би могла касније да драматизује ситуацију у БиХ. То никако не доприноси стабилизацији стања у БиХ“, оценио је Додик.

Извор[уреди]