Додавање водича на Википедију

Извор: Викиновости
Пређи на навигацију Пређи на претрагу


11. фебруар 2013.
Србија -  (Wikimedia) - Једна од великих предности Википедије је што чланови заједнице користе исти алат који се користи за писање енциклопедије – вики – за развој документације о пројекту. Лоша страна овог приступа је да ове странице, које су написали енциклопедисти, имају тенденцију да буду широке и веома детаљне. Нови уредници Википедије суочавају се листом хиљада помоћних страница, политика, упутстава и најбољих пракси које су развијене у 12 година дугој историји ове енциклопедије.

Како писати Википедију
Слика: Steven Walling.

Од јануара ове године Википедија је добила интерактивне водиче, нову опцију софтвера која омогућује уредницима и читаоцима Википедије да се упознају са пројектом, на начин који је много лакши за разумевање и коришћење. Вики-документација сада се може допунити концизним, корак-по-корак упутствима представљеним преко „тултипова“ (облачића). Уместо да само описује процес, водич показује корисницима како да га заврше сами, а када довољно виде, могу одмах да га искључе.

Тим Википедије је изградио два Википедија водича који су приказани током пуштања у рад. Прво, мета-водич који показује члановима заједнице како водичи раде, и друго, водич који прати експериментална упутства о првим корацима која помажу људима који су тек регистровани да направе своје прве измене на енциклопедији. Водич се може већ сада испробати.

У скорој будућности се очекује фодавање још неких водича, укључујући и водиче на другим језицима осим енглеског, али Википедијанци неће морати да чекају на Вики-тим. Користећи једноставан JavaScript алат, чланови заједнице могу да направе своје водиче, што омогућава да свака Википедија креира садржај који одговара њеном специфичном случају коришћења. Овим се позивају Википедијанци и програмери заинтересоване за прављење водича, да посете страницу пројекта. Имплементација водича користи верзију опен сорс алата Guiders.js, један од доприноса овог алата је Википедијина библиотека када је прилагођен Guiders потребама Википедије.

Данашње издање је само први корак у експериментисању са водичима. Википедија се нада да ће у наредним недељама наћи више подручја енциклопедије где ови водичи могу да обезбеде једноставност и јасноћу у процесу учења како се пишу чланци и додају доприноси на Википедији.

  • Са енглеског превела: Тања Младеновић
  • Лектура: Горан Обрадовић

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg