Пређи на садржај

Договор четири земље о решавању проблема имиграната

Извор: Викиновости


Гранична полиција
Слика: Srđan Popović.

2. јул 2015.
Београд/ Европска унија (Beta) - Директор полиције Милорад Вељовић рекао је да је данас на састанку шефова полиције Србије, Немачке, Аустрије и Мађарске договорено да се заједнички решава проблем илегалних имигранта и да на граници са Македонијом већ делују заједничке патроле полицајаца из Србије и Мађарске.

„Колеге из Мађарске, 10 њихових припадника са четири возила и термовизијским камерама већ су на граници Србије и Македоније“, рекао је Вељовић.

Шеф мађарске полиције Карољ Папа рекао је на конференцији за новинаре у Палати Србија да су заједничке патроле почеле да делују у уторак и да су већ дале добре резултате пошто су ухваћене стотине имиграната.

Вељовић је рекао да је на састанку договорено да колеге из Аустрије и Немачке изврше увид на терену и одреде број снага с техником који ће бити упућен на границу Србије и Македоније.

Упитан о коликим се снагама ради, Вељовић је рекао да би из Аустрије требало да буде упућен контигент од 80 људи.

Вељовић је рекао да би заједничка мисија у будућности требало да обухвати и Македонију и Бугарску, јер највећи број илегалних имигранта улази одатле.

Према његовим речима, постоји потпуна подршка Чешке и Пољске, а позив је упућен и другим земаља Европске уније као и државама које нису чланице Уније.

На састанку је договорено да се у најскорије време заједнички формира база података коју ће полиције укључених земаља користити да „евидентирају лица која долазе на ове просторе, јер она често немају никаква документа и вероватно ће се међу њима појавити лица чије су намере сасвим другачије“, односно тероризам.

Извор[уреди]