Пређи на садржај

Дмитриј Медведев: Антикорпуцијске иницијативе могу бити подложне корупцији

Извор: Викиновости


2. јул 2008.

Дмитриј Медведев

Москва/ Русија Руски предсједник Дмитриј Медведев затражио је да се до краја године усвоји законска регулатива за борбу против корупције. Руски лидер очекује и да антикорупцијски напори буду подложни корупцији.

Руски предсједник је у парламенту казао да је болно рећи да корупција представља начин живота за велики број људи у Русији. Медведев је додао да је корупција у толикој мјери постала дио свакодневног живота, да примаоци мита не сматрају да постоји било какав ризик од тог поступка.

Медведев је рекао да се људи мире са тим криминалним дјелом и истакао да је једноставније платити него изазивати проблеме обраћањем полицији или судовима. Представљајући посланицима нацрт законске регулативе, за коју је затражио да буду усвојена до краја године, руски лидер је навео да би земља требало да закорачи у нову годину са сетом модерних анти-корупцијских закона, којих се Руси неће стидити. Он је међутим признао да би корупција могла произаћи из саме борбе против тог криминалног дјела.

Медведев је казао да се све може искористити за зараду велике количине новца, укључујући и борбу против корупције, наводећи међутим да то не значи да би људи требало да се предају и не раде ништа тим поводом. Бивши руски предсједници Борис Јељцин и Владимир Путин такође су водили јавну кампању за поштену владу. Предсједавајући Фондације за Евроазију, Андреј Кортунов сматра да би расправа о реформама требало да обухвати и уклањање подстицаја за корупцију, односно да би требало повећати плате и бирократама омогућити боље шансе за напредовање. Кортунов каже да одсуство слободних медија који би разоткрили неисправности праксе постављања, а не избора гувернера, такође представља препреку успостављању исправне владе. Нетранспарентне и компликоване регулативе, које корумпирани бирократа може да тумачи у своју корист, такође представљају препреку том процесу-наводи Андреј Кортунов.

Уколико је све добро написано, истиче Кортунов, процедуре су једноставне и јасне и мало тога зависи од бирократе, тако да постоји мање могућности за корупцију. Колумниста у московским новинама Комсомолетс Александар Минкин је је међутим скептичан у погледу кампање руског предсједника. Он каже да је велики број људи, на које предсједник рачуна за борбу против корупције, гувернери, генерали и министри, користио сумњив новац како би купио луксузне куће у Русији и иностранству. Минкин повезује корупцију са моралном пропашћу руског друштва.

Руски колумниста наводи да само морална особа може да се бори против корупције и додао да је веома тешко борити се против тог феномена са новцем, јер је немогуће некоме довољно платити. Он такође примјећује да бирократска плата никада не може бити већа од суме коју може добити примањем мита.


Извор[уреди]