Пређи на садржај

Дискриминација професора српског у Војводини

Извор: Викиновости


20. фебруар 2012.
Нови Сад/ Србија (Бета) - Војвођански омбудсман упозорио је у понедељак на дискриминацију приликом запошљавања професора српског језика који имају квалификацију и за рад у одељењима са наставом на језицима националних мањина.

Омбудсман је у саопштењу за јавност навео да се у пракси често дешава да се тим професорима одбијају пријаве на конкурс за радна места професора српског у одељењима у којима се настава одвија на српском, јер се погрешно тумачи да они могу само да предају у одељењима са мањинским наставним језиком.

С друге стране, често се дешава да у одељењима у којма се настава одвија на мањинском језику предају особе које не говоре језик те националне мањине, односно немају одговарајуће професорско звање, наводи се у саопштењу.

Покрајински омбудсман је навео да се обратио и надлежном министарству и надлежном покрајинском секретаријату, али да од њих није добио одговарајућа образложења.

Омбудсман је поступак покренуо јер се тој институцији у октобру 2011. године обратила грађанка представком у којој је указала да сматра да је дискриминисана на конкурсу за пријем у радни однос на радно место професора у једној војвођанској средњој школи.

Она је омбудсману уз представку доставила и писмену потврду матичног факултета у Новом Саду о томе да су особе које имају звање попут њеног уз квалификацију за рад у мањинским одељењима, пре свега квалификоване да предају и у одељењима у којима се настава изводи на српском језику.

Извор[уреди]