Дипломатски сукоб Србије и Гане због Косова

Извор: Викиновости


1. март 2012.
Београд-  (Бета) - Дипломатски односи Србије и Гане су претрпели „озбиљан ударац“ јер је та западноафричка земља признала Косово, а Београд је затражио да амбасадор Гане Семјуел Валис-Акијану напусти Србију, пишу у четвртак медији у Гани.

У Министарству спољних послова Србије у четвртак нису желели да коментаришу те наводе, а потврду информације није било могуће добити ни у Амбасади Гане у Београду.

Сајтови „Сити ФМ онлајн“, „Сити њуз“, „Џој онлајн“, приватни лист „Дејли гајд“ и други пишу о „дипломатском сукобу“ Србије и Гане и преносе изјаву министра спољних послова Алхаџија Мохамеда Мумунија да ће Гана затворити своју дипломатску мисију у Београду.

Мумуни је у среду у Парламенту Гане изјавио да су „дугогодишњи срдачни односи“ са Србијом претрпели „озбиљне ударце“ пошто је влада у Акри пре месец дана признала Косово.

Према његовим речима, како преноси „Дејли гајд“, власти Србије су потом „затражиле од амбасадора Гане у Београду да се врати кући и да се консултује са владом Гане како би се поништила одлука о признању“.

Мумуни је рекао да је, „поврх свега, српска влада затражила затварање почасног конзулата (Србије) у Акри“ и оценио да реакција власти у Београду на признање Косова „не оставља Гани други избор него да потпуно затвори своју мисију у Београду“.

У Амбасади Гане је агенцији Бета речено да не могу да кажу да ли је амбасадор још у Београду, нити да потврде информације о затварању Амбасаде.

Извор[уреди]