Пређи на садржај

Динкић: Уместо повећање пореза смањење државне управе

Извор: ВикиновостиМлађан Динкић

18. август 2009.

Београд / Србија (Емпортал) Влада Србије ће Међународном монетарном фонду (ММФ) уместо повећања пореза предложити да се реформом државне управе смањи удео јавне потрошње у бруто домаћем производу (БДП), изјавио је данас потпредседник Владе Млађан Динкић.

„На тај начин успоставиће се нова равнотежа и то је рационалније од повећања пореза на додатну вредност (ПДВ)“, изјавио је за Емпортал Динкић министар финансије Србије

Он је изразио уверење да ће представници ММФ-а прихватити предлог Владе Србије и као разлог за оптимизам навео је да су до 15. августа наплаћени јавни приходи били само 0,9 одсто мањи него у истом периоду 2008.

„То није тако лоше. Дефицит буџета у првом полугођу био је 56 милијарди динара и не видим како до краја године може да нарасте на 140-150 милијарди, као што неки процењују, јер је повећан прилив у буџет током јула и августа“, рекао је Динкић.

Он је нагласио да су обезбеђена средства за финансирање мањка у државној каси до краја године.

„Када изађемо из рецесије створиће се простор и за смањење удела буџетског дефицита у БДП-у, јер ће доћи до привредног раста, а самим тим ће се повећати и јавни приходи“, казао је министар економије.

Он је навео да много дуже и теже разговоре очекује када се са Мисијом ММФ-а буде разматрао предлог буџета и економске политике за 2010. годину.

Динкић је изјавио и да Влада неће усвајати платформу за предстојеће преговоре са Мисијом ММФ-а, која у Београд стиже 24. августа. То није било ни планирано, казао је потпредседник Владе Србије и министар економије Млађан Динкић.

Извор[уреди]