Дигитализовано 150.000 фотографија историјског фото архива МИЈ

Извор: Викиновости
Тито-Черчил
Слика: Government of the United Kingdom.


27. новембар 2013.
Србија -  (Beta) - Око 150.000 фотографија из архиве Музеја историје Југославије (МИЈ) , снимљених од 1947. до 1980. године , je дигитализовано и сада доступно на интернет адреси или директно на овој.

Те фотографије већином нису познате широј јавности. Снимила су их 4 фотографа из Кабинета председника СФРЈ, на 1.083 локације у 93 државе.

Директорка МИЈ Неда Кнежевић истакла је представљајући пројекат „Дигитализација историјског фото архива МИЈ“, да су фотографије драгоцено сведочанство о путовањима председника Јосипа Броза Тита, посетама страних шефова држава и влада, сусретима са познатим личностима из света, као и о свакодневном животу.

„Ово је нови начин да завирите у историју СФРЈ и представља велики искорак у музејској пракси и то не само код нас“, истакла је директорка МИЈ.

Она је додала да је пројекат резултат двогодишњег рада музејских, архивских и информационих стручњака уз помоћ Фондације Теленор. Дигитализација грађе је међу приоритетима развоја МИЈ јер је то једини начин да се фотографије сачувају.

Кнежевић је казала да ће следећи корак вероватно бити дигитализација Титових албума.

Извор[уреди]