Пређи на садржај

Десет година од смрти Амалије Родригес

Извор: Викиновости


5. октобар 2009.
Лисабон

(Бета-АФП) Десет година после смрти диве фадо музике Амалије Родригес, у Португалу ће се наредних дана одржати серија манифестација у част музичке иконе, која је умрла 6. октобра 1999. у 90. години.

Настанак мита о Амалији, кћери народа која је постала највећа португалска певачица, илустроваће до краја јануара изложба „Амалија, независно срце“, коју ће у неколико лисабонских музеја чинити 500 хаљина накита, фотографија, филмова и постера, али и радова савремених уметника инспирисаних њеним животом и песмама.

За више од 50 година каријере, снимила је тридесетак албума и играла је у осам филмова. Поводом десетогодишњице њене смрти биће објављено 12 албума и исто толико књига о првих 15 година певачице која је обележила музички правац обележен меланхолијом и поезијом. Први филм о животу Амалије Родригес, који је у биоскопе стигао прошле године, постигао је велику успех. Као и већина пројеката поводом годишњице њене смрти, „Амелија, филм“ усмерен је више на певачицин приватни живот, несрећне љубави, самоубилачке пориве, а мање на митску представу која симболише цео португалски народ.

Извор[уреди]