Пређи на садржај

Десет година Википедије на српском језику

Извор: Викиновости


16. фебруар 2013.
Србија -  (Wikimedia) - Википедија на српском језику постоји скоро 10 година! За то време успели смо да направимо највећу енциклопедију на српском икада написану. И све то захваљујући волонтерском раду и вером у будућност и важност Википедије.

Десет година
Слика: Strower.
Горњи ред: Милош, Зоран, Миран, Џимбо, Горан, Михаило, Никола, Ђорђе; седе или се праве да седе: Филип, Горан Обрадовић, Бонзо
Слика: Dungodung.

Највећа енциклопедија на српском језику, Википедија, на данашњи дан слави своју прву деценију постојања. За својих десет година, на Википедију на српском језику регистривало се преко 100 000 корисника, који су својим чланцима допринели свеколиком људском знању. Википедија на српском језику до данашњег дана броји преко 180 000 написаних чланака. Када би се створила могућност да тај онлајн садржај оде у штампу, Википедија на српском би имала 45 томова! То би уједно била најобимнија енциклопедија икада написана на српском језику. Од 284 језичких верзија, Википедија на српском налази се на 29. месту по величини.

Фебруара 15. пре осам година, Горан Обрадовић и Милош Ранчић састали су се како би поделили своја виђења о будућности Википедије, што се узима као први састанак Википедијанаца код нас.

Крајем лета 2004. године, оформљена је виртуелна заједница Википедије на српском језику. У жељи да се лица присутна само на интернету упознају и уживо, Милош Ранчић одлучује да упути позив члановима заједнице и први чини корак да од виртуелног познанства успостави стварно пријатељство.

Дан15. фебруара 2005. године је дан када су се упознали иницијатор Милош Ранчић и Горан Обрадовић, који је овог пута једини одговорио на Ранчићев позив. Горан Обрадовић се присећа тог упознавања: „Откако је Милош имао идеју да се формира заједница, неколицина нас је почела да се окупља на чету, и онда смо се договорили да се видимо уживо. Милош је позвао мене и још неколико особа да дођемо код њега кући како бисмо се упознали уживо. Стицајем околности, једини сам дошао код Милоша, имали смо формалне и неформалне теме које су ишле и ван домена разговора о Википедији и договорили да од тада имамо редовне састанке“.

Овај дан се у википедијиној заједници обележава као званично прво окупљање Википедијанаца Србије. Од тада је окупљање Википедијанаца уобичајена пракса, јер до сада Википедијанци иза себе имају укупно 247 окупљања! На тим бројним дружењима расправљало се о идејама како поспешити и унапредити Википедију. Појединцима који не могу да дођу на окупљање омогућено је да истом присуствују онлине, преко ИРЦ мреже.

Како је време одмицало, све више људи је било заинтересовано да присуствује овим неформалним састанцима, и то не само у Београду. Окупљања Википедијанаца су ишле и даље од главног града Србије, те су се Википедијанци дружили и у Новом Саду, Пироту и Суботици. Такође, ова окупљања су каткад попримала и интернационални карактер, те су Википедијанци имала прилику да угости и колеге из региона, али и шире! Од како је Џими Вејлс, суоснивач Википедије, присуствовао окупљању на пролеће 2005., заједница Википедијанаца Србије је била домаћин десетинама истомишљеника из целог света.

15. фебруар 2005. године, била је преломна тачка у историји заједнице. Википедијанцима је омогућено да у пријатној атмосфери размењују идеје и да ван својих домова и ван компјутерског монитора раде на ширењу идеје о слободном знању. Ово је показатељ како један разговор између двојице потпуних незнанаца може да прерасте у пријатељство и заједничку борбу за исти циљ, а то је поспешивање слободне енциклопедије и ширење слободног знања. Придружите се! Ширите знање и идеје, учествујте у стварању највеће енциклопедију на свету!


Извор[уреди]