Десетине мртвих у самоубилачком бомбашком нападу пред амбасадом Индије у Кабулу

Извор: Викиновости


7. јул 2008.
Кабул/ Авганистан Власти у Авганистану потврдиле су да је у самоубилачком нападу атомобилом-бомбом испред амбасаде Индије у Кабулу погинула најмање 41 особа, док их је више од 140 рањено.

Међу убијенима је и четворо индијских држављана.

За сада, нико није преузео одговорност за напад, али министарство унутрашњих послова вјерује да је напад координисан са „активним обавјештајним круговима у региону.“ За неке од напада на авганистанској територији, званични Кабул је у прошлости теретио агенте из сусједног Пакистана.

У Вашингтону, портпарол Бијеле куће Гордон Џондро осудио је напад назвавши га „непотребним актом насиља“. Авганистански предсједник Хамид Карзаи такође је осудио напад за који је оптужио милитанте „који желе да нашкоде пријатељству Авганистана и Индије“.

Индија има блиске односе са властима у Кабулу и финансира неколико инфраструктурних пројеката у земљи.

У недјељу су у нападу коалиционе авијације у покрајини Нангархар погинула 22 авганистанска цивила. Полциија тврди да су жртве биле гости на једној свадби код пакистанске границе. Локални званичници кажу да је међу ртвама 10 жена и 10 дјеце.

Коалиционе снаге су саопштиле да су мета напада били екстремисти и да у области у којој је извршен напад није било жена и деце.

Извор[уреди]