Демонстранти у Каиру пробили барикаде

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагу

7. децембар 2012.
Каиро/ Египат (VOA) - Антивладини демонстранти у египатској престоници стигли до главне капије председничке палате коју чувају тенкови. Противници египатског председника Мохамеда Морсија пробили су се кроз барикаде од бодљикаве жице, постављене око председничке палате у Каиру, испред које се окупило на десетине хиљада учесника протеста.

За сада није познато да ли су се демонстранти пробили доз главне капије палате где се налазе тенкови. Читав данашњи дан Каиро су потресале демонстрације противника и присталица египатског председника. Неколико хиљада Морсијевих присталица, већином чланова Муслиманског братства, окупило се испред џамије Ал-Азар због погреба двојице мушкараца убијених у овонедељним крвавим сукобима.

Дописница Гласа Америке у египатској престоници, Елизабет Арот, каже да Морсијеви противници не наговештавају да би ускоро могли да прекину протесте. Елизабет Арот додаје да је ситуација веома опасна, са многим могућностима да се сукоби обнове.

Директор Националног фронта спаса, Мохамед Елбарадеј, рекао је да је председниково одбацивање компромисног решења створило, како је рекао, „катастрофу“.

Нове демонстрације одиграле су се и у Алксандрији, где је неколико стотина људи изашло на улице тражећи да Морси поднесе оставку.

Опозициони лидери изјавили су данас да неће учествовати у сутрашњем „свеобухватном“ дијалогу који је предложио Морси. Он је инсистирао да је разговор једино решење за уставну кризу.

Говорећи јуће на националној телевизији Морси је рекао да неће дозволити убиства или саботаже, додајући да је током овонедељних демонстрација испред председничке палате погинуло седморо, а рањено више од 700 људи. Председник је рекао да је 80 људи ухапшено због кривичних преступа, укључујући употребу ватреног оружја, и рекао да су неки од ухапшених „радили то за новац“.

Амерички председник Барак Обама разговарао је јуче телефоном са Морсијем како би му пренео своју „дубоку забринутост“ због погибија и рањавања. У саопштењу Беле куће каже се да је Обама позвао све египатске политичке лидере да јасно предоче својим присталицама да је насиље неприхватљиво.

Морси је рекао да ће, ако садашњи буде одбачен на референдуму идуће недеље, саставити саветодавну комисију која би припремила нови нацрт устава. Критичари кажу да су садашњи нацрт саставили исламисти без икаквог утицаја оних који се не слажу са председником.

Извор[уреди]

Bookmark-new.svg