Двојица Сплићана обилазе пиваре бивше СФРЈ

Извор: Викиновости

31. мај 2013.
Зајечар/ Србија (Бета) - Двојац из Сплита - Тони Павловић и Ловре Режић, „фићом“ су кренули у пивску авантуру од 3.400 километара.

Остаци панчевачке пиваре
Слика: Laslovarga.

Они током путовања планирају да посете све пиваре бивше Југославије које производе пиво с називом града у коме се те фабрике налазе.

Пивску туру по Србији започели су у друштву новинара посетом једној од најстарих пивара у Србији - Зајечарској пивари. Њихова пивска тура коју су назвали скраћеницом „Питура“, почела је 25. маја у Сплиту. Тони и Ловре, љубитељи квалитетног пива, планирају да „фићом“ из 1983. године обиђу укупно 16 пивара.

„Наишли смо на разне приче о пиварама и стања у којима су оне данас. Управе су нас различито дочекале - од одушевљења нашом идејом, до игнорисања. Тако смо у Никшићу научили како се сервира точено пиво, и за то добили диплому, а у Нишу схватили да је њихова пивара - пропала“, рекао је Тони Павловић.

Кажу да следи вожња „фићом“ до Новог Сада где је у плану „одмор од пива“, а онда крећу ка Вуковару, Осијеку, Тузли и Бањалуци. У Словенији ће пробати „Лашко пиво“, затим се спуштају до Ријеке, а подно Велебита ће се охладити чувеним „Велебитским“.

Пола у машти, а пола у збиљи, двојица Сплићана планирају да после пивске туре, „реноом 4“ обиђу винарије у Француској, „мини морисом“ произвођаче вискија у Енглеској, Шкотској и Ирској, а „волгом“ руске фабрике вотке.

Извор[уреди]