Дворски комплекс династије Обреновић

Извор: Викиновости

14. април 2010.
Крагујевац/ Србија

Конак Михаила Обреновића

Дворски комплекс династије Обреновић, место где је рођена модерна српска држава, а где је смештен Народни музеј у Крагујевцу, ускоро ће попримити обрисе дефинисане још пре пет година пројектом Параден Плац Милоша Великог. У међувремену, радило се на припреми докуметације, пројеката, на конзервацији и обезбеђивању средстава. Захваљујући средствима које је обезбедила локална самоуправа града Крагујевца, радови су коначно започети.

У оквиру припема за Ђурђевдан - Дан града, у току су електро - инсталациони и молерски радови у Галерији музеја, за шта је из буџета града издвојено 1,5 милиона динара. Ових дана, Градско веће дало је сагласност Народном музеју за спровођење поступка јавне набавке за ограђивање тог простора, а процењена вредност радова је 5. 816.000 динара. Ограда ће, према речима директора Народног музеја Александра Стаменковића, осим заштите имати и естетску функцију јер је у питању реконструкција ограде из 1921. године која ће на тај начин да улепша и артикулише овај простор. Поред тога, ових дана требало би да буде готов и Главни пројекат за уређење партера, након чега започињу радови. Рок за завршетак радова, према речима Стаменковића, је 21. октобар.

Од осталих послова који су нешто дугорочнији предстоји реконструкција Амиџиног конака у коме ће се налазити стална поставка Устаничка Србија и Престонички дани Крагујевца, као и реконструкција Шареног конака у коме ће се како је предвиђено налазити депо Народног музеја. То ће растеретити зграду Старе скупштине у којој је тренутно смештен етнолошки депо и тамо ће се налазити стална поставка са акцентом на историјске и политичке догађаје.

Радове у Народном музеју данас су обишле чланови Градског већа Нада Милићевић и Славица Ђорђевић и начелник Градске управе Лела Макојевић. Глобална рецесија, према речима Наде Милићевић члана Градског већа за науку и сарадњу са Универзитетом, погодила је наравно и Крагујевац, а на удару се увек нађу најслабији - образовање и култура. Град Крагујевац уз искрене напоре локалне самоуправе умногоме успева да одржи корак и у време рецесије посвети пажњу стварима која такође захтевају значајна материјална улагања, а то је израда документације.

Резултат таквог рада и размишљања управо је реализација послова у Народном музеју на пројекту Параден плац.

Извор[уреди]