Пређи на садржај

Две голубице - први војвођански виски

Извор: Викиновости
Дестилерија
Слика: Chris Gunns.

22. јануар 2014.
Петроварадин/ Нови Сад (Beta-AP) - Технолог алкохолних пића Шандор Комароми (64) из Петроварадина никада није одустао од жеље да из свог казана с пријатељима наздравља квалитетним домаћим вискијем. Захваљујући таквој хедонистичкој упорности, у Србији се на тржишту недавно први пут појавио домаћи виски, произведен од домаћих састојака који по квалитету, како тврде упућени, не заостаје за шкотским или ирским.

Комароми је вискију дао назив „Two Doves“, односно „Две голубице“, и крајем децембра прошле године пласирао га у десетак кафана у Новом Саду. Он поносно инсистира на томе да је виски аутентични војвођански производ.

Комароми слад, основну сировину за производњу вискија, набавља у Војводини, храстовину за бурад у којима се чува виски на Фрушкој Гори, а бурад, у којима виски мора да одлежи најмање четири године, смешта у своју дестилерију у Ђурђеву, на свега око 20 километара од Новог Сада.

Он је за агенцију Бета казао да је, након завршетка студија на Одсеку за пиво, вино и алкохолна пића Технолошког факултета у Новом Саду, почео да ради у пивари у Челареву. Радни век, све до садашње пензије, провео је у пиварама широм Војводине радећи као признати пројектант. Претходно је, још као младић, први пут покушао да добије дестилат вискија.

„Тај мој први покушај је пропао - добио сам одвратан пиће које није било ни за шта и скоро сам заборавио на своју велику жељу да га направим. Тек након 25 година ми се жеља вратила, покушао сам поново, али овога пута са успехом“, испричао је Комароми.

Дуго година је, каже, виски правио само за сопствене потребе. Најзад се прошле године одлучио да га пусти у промет, и то је учинио крајем децембра. За сада се месечно у његовој дестилерији продаје свега 10 литара вискија. Комароми каже да га не занима масовна производња, већ квалитет.

„За прављење вискија потребно је технолошко знање. Мене не занима масовна производња. Виски се не продаје људима који немају зналачки однос према алкохолу“, казао је Комароми.

У његовој дестилерији, каже, поштују се етика и традиција производње вискија баш онако како се то ради у Ирској или Шкотској.

„То је изазов, јер војвођански виски је потпуно природан, без адтитива и боја, а његова посебна вредност је у томе што је ниво метил алкохола, који је отрован, занемарљиво мали, за разлику од алкохолних пића која се дестилише из воћа“, казао је Комароми.

Александар Комароми (38), Шандоров син и наследник посла, казао је да се виски мора правити по одређеним правилима која су део традиције, али да у комерцијалним водама људи то не разумеју и одмах помисле да је то немогуће на прави начин урадити у Србији.

„Сви одмах помисле да смо ми неки чудаци који мешају неко непроверено пиће код куће у кади“, казао је Александар и додао да су само прави уживаоци одушевљени њиховом етикетом и подухватом.

„Неки су одушевљени идејом војвођанског вискија и одмах траже да пробају. Они су наша циљна група, јер траже квалитет, а не наручују га само зато што је статусни симбол и зато што је популарно“, казао је Александар.

Након скоро 25 година труда и усавршавања технолошког поступка прилагођеног породичној производњи вискија, домаћи малт виски успешно се производи искључиво од јечменог слада, трипут је дестилисан у класичном казану, а његова боја је последица дуготрајног контакта с фрушкогорском храстовином.

Шандор Комароми каже да је поносан и зато што у региону бивше Југославије, колико му је познато, ником није пошло за руком да произведе виски доброг квалитета, за разлику од популарне ракије.

„У Војводини сви производе ракију и диче се њоме као најбољим пићем. Нисам желео да будем још један у гомили, него сам одлучио да радим нешто другачије и посебно“, рекао је Комароми.

Шандорови пријатељи, који су свакодневно присутни у животу ове мале породичне дестилерије, испричали су да им је, када су први пут пробали „Two Doves“, домаћин пиће сипао из флаше са етикетом једног од напознатијих вискија на свету, али да нису одмах могли да уоче разлику.

Један од њих, по занимању новинар, казао је да је том приликом Шандор радознало запиткивао да ли им се допада то што пију, те да су схватили да је у питању домаћи производ тек када им је рекао „тај виски је мој, ја сам га направио“.

Извор[уреди]