Да ли Русима прети изумирање

Извор: Викиновости
Иди на навигацију Иди на претрагуРусија, географски највећа земља на свету, демографски је веома далеко од те титуле

19. март 2006.


Према подацима руских званичника, број становника ове огромне земље годишње опадне за чак 800 хиљада. Русија није једина држава у Европи која кубури са слабим наталитетом, али у тој земљи ситуацију додатно компликује и висока стопа морталитета.

Стање је такво да је заокупило пажњу и самог председника Владимира Путина.

Ако се баци само летимичан поглед на податке о природном прираштају у Русији, стиче се утисак да је земља у рату. На сваких 10 новорођених Руса, умире њих 15, а према проценама Светске банке, уколико се нешто не буде променило, број становника у Русији смањиће се за 30 одсто у наредних пола века.

Тек свака трећа Рускиња у просеку рађа по двоје деце, колико је потребно само да би се број становника одржао на постојећем нивоу.

Међу таквима је у стручњак за питања наталитета, Седовс Александрович. Он каже:
Људи једноставно нису спремни да имају децу, јер су превише сиромашни. Не сматрају да су у прилици да својој деци омогуће све што им је потрабно. Без новца нису у стању да им пруже добро образовање и здравствену заштиту.

Ниска стопа наталитета није неоубичајена за Европу. У Србији, на пример, тренутни наталитет је за 25 процената нижи од нивоа потребног за пуку "просту репродукцију". Но, за разлику од Србије, у Русији број становника опада и захваљујући високој стопи смртности.

Извор[уреди]