Дачић не мења став о статусу Косова

Извор: Викиновости
Ивица Д.
Слика: Das österreichische Außenministerium.


15. октобар 2013.
Србија -  (Beta) - Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да није спорна нормализација односа са Приштином али да нико не може да очекује од Србије да промени став о статусу Косова.

У интервјуу за „Вечерње новости“, Дачић је рекао да у разговорима са представницима Немачке и Велике Британије никада није била тема захтев да Србија пре уласка у Европску унију потпише уговор о добросуседским односима са Косовом и поновио да је реално да до децембра почну преговори са Бриселом.

„За мене је веома фрустрирајуће да све почиње и завршава се Косовом. Оно је посебна територија по Резолуцији 1244, али га ми не сматрамо државом. Признајем да ходамо по ивици жилета-идемо измеđу потребе за евроинтеграцијама и потребе за заштитом националних интереса“, рекао је Дачић.

Говорећи о предстојећим локалним изборима на Косову, Дачић је рекао да Приштина није обавила своје обавезе, укључујући и бирачке спискове и оценио да косовске власти прижељкују да на изборима победе, како се изразио, „лојалнији Срби“.

Место у Централној изборној комисији припало је странци Слободана Петровића, али ће оно бити уступљено представнику `Српске листе`, коју подржава Београд. На последњем састанку сам пред Кетрин Ештон рекао: `Не интересује ме како ћете то да спроведете, али ( Хашим ) Тачи мора да испуни договор`", рекао је Дачић.

Премијер је поновио да је циљ Београда да се након локалних косовских избора оформи Заједница српских општина, јер тако Срби први пут добијају легалну власт, коју је меđународна заједница до сада посматрала као илегалну структуру.

Дачић је рекао да Србија у Европску унију не жели да уđе силом и по сваку цену али да само „луд човек“ може да каже да улазак у Унију није у интересу Србије.

Извор[уреди]